Arhiv

Domijada 2016

Letošnja Domijada je uspela, rečem lahko več kot uspela. Dvodnevno dogajanje na Rogli je bilo pestro in zanimivo tako za dijake kot tudi za vse druge, ki smo se udeležili tega praznika dijaških domov, ki so ga tokrat organizirali ljubljanski dijaški domovi. Že uvodna prireditev je bila kvaliteten uvod pred samim tekmovanjem med dijaki iz različnih domov Slovenije. Tudi okrogla miza, ki je potekala na temo Spoštujmo vse (nosilna tema letošnje Domijade), je postregla z zanimivimi gosti (glavna gostja je bila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer) in je ponudila širok spekter tem, ki v zadnjem času pri marsikom burijo duha, mislim predvsem na begunsko krizo, o kateri se v družbi in v medijih na veliko razpravlja. Dijaki so se popoldne pomerili v različnih športnih disciplinah in ustvarjali na likovni delavnici. Žal se delavnice letos ni udeležil nihče iz našega doma. Sta pa nas razveselila igralca v namiznem tenisu, in sicer Matjaž Pinter in Lovro Jemec, ki sta suvereno opravila z vso konkurenco in tako gladko usvojila prvo mesto. Prav tako so se izkazali naši strelci, tako fantje kot dekleta, ki so usvojili dobro 4. mesto. Na večernem kulturnem programu pa so odlično nastopili naši Krajnski muzikanti (Matija in Tomaž Vugrin, Danijel in Samanta Škofljanc in Peter Kmetič), ki so razvneli navdušeno publiko. Ta bi jih po odzivih sodeč lahko poslušala še dolgo v noč. Prav tako so zablestela naša mlada dekleta (Manca Zadnik, Katarina Cindrič, Katarina Četrtič in Anja Kočevar), ki so lepo zapela in zaigrala pesem “One call away”. V času kulturnega programa je nagrado za najboljši literarni prispevek s pomenljivim naslovom Skupaj sami prejela Sara Mravlja Stegenšek. Večer se je zaključil s plesom in z nastopom odlične študentske glasbene skupine iz Ljubljane. V petek dopoldne so se nadaljevala in zaključila tekmovanja v skupinskih športih, kjer pa letos žal nismo imeli svojih predstavnikov. Glede na trud, ki ga izkazujejo naši nogometaši in košarkarji, verjamem, da bo naslednje leto drugače. Na teku dijaških domov pa je zablestel naš vsestranski športnik Simon Iskra in pritekel na odlično 2. mesto. Tako je za eno mesto izboljšal lansko uvrstitev. Dan smo zaključili z dobrim kosilom in s še zadnjimi druženji pred odhodom domov.

Letošnja Domijada je bila uspešna v vseh pogledih. Dijaki Dijaškega in študentskega doma Novo mesto so osvojili veliko nagrad in se na Rogli odlično počutili. Njihova dobra volja je bila naravnost nalezljiva. In kaj je lepšega od tega, da smo na koncu zadovoljni vsi, ki smo se udeležili tega zanimivega dogodka, kjer se vsako leto srečujejo dijaki iz vseh dijaških domov Slovenije in pedagoški delavci?

Zapisala: Katja Grahut

Majske igre

V sredo, 11. 5. 2016, smo v Dijaškem in študentskem domu Novo mesto za dijake organizirali majske igre. Bile so odlične, čeprav nam jo je nekoliko zagodlo vreme. Prvič so se iger udeležili dijaki iz Učeničkog doma Karlovac, in kot je že običajno tudi dijaki iz Dijaškega doma Grm – Center biotehnike in turizma. Popoldansko dogajanje se je pričelo ob 16:00, in sicer na različnih lokacijah. V družabnem prostoru je potekala delavnica »izdelovanje nakita.« Dijaki so pod vodstvom likovne pedagoginje Tjaše Rifelj in svetovalne delavke Nataše Kokol oblikovali nakit iz matic, vijakov in drugega materiala. Štirinajst dijakov je robustni material preoblikovalo v edinstven nakit. Odbojkarji so se zaradi slabega vremena med seboj pomerili na Bajnofu. Najboljša je bila mešana ekipa Dijaškega in študentskega doma Novo mesto. Strelci so se zbrali na podstrešju doma. Rezultat je bil tesen, vendar sta na koncu za pet krogov slavila dijaka iz našega doma. Istočasno je bila v uporabi tudi domska telovadnica, kjer sta odlična igralca namiznega tenisa gostom prikazala, kako izgleda profesionalni namizni tenis. Potem je Matjaž Pinter odigral dve močni partiji z gostujočima igralcema. Na koncu pa smo vsi uživali, ko je Matjaž z ravnateljem izzval dijaka iz Karlovca. Naša predstavnika sta bila boljša, vendar je bila tekma zanimiva in do konca izenačena. Ob 18.00 smo bili priča odličnemu kulturnemu programu, ki ga je skupaj z dijaki pripravila vzgojiteljica Metka Trunkelj Mirtič. Nastopili so dijaki iz vseh treh domov in zares zablesteli na odru. Odlične so bile pevke Manca, Anja in obe Katarini. Tudi harmonikaša Luka in Jakob sta nam ogrela pete. Še nekoliko bolj pa nadobudni ansambel, ki ga sestavljajo Peter, David in Aleš. Na koncu smo znova uživali ob nastopu Krajnskih muzikantov. Naj dodam še, da je njihov član Tomaž odlično in na hudomušni način vodil kulturni program, pri tem pa mu je malce pomagal tudi muzikant Peter. Odlično so nastopili tudi glasbeniki in plesalci iz obeh gostujočih domov. Za pravo zabavo so na koncu poskrbele še novomeške mažoretke. Sledilo je druženje med dijaki in med vzgojitelji. Lep večer smo zaključili z okusno piknik večerjo in s sladoledom.

Zapisala: Katja Grahut