Dogodki

Dijaški dom Novo mesto praznuje 70 let

V četrtek, 22. 3. 2018, smo v DŠD Novo mesto obeležili kar tri pomembne jubileje: 70 let delovanja, 40 let, od kar dom deluje na sedanji lokaciji, ter 10 let, od kar dom ni več le dijaški, temveč tudi študentski dom. Na prireditvi, ki smo jo pripravili, so nastopili odlični domski glasbeniki in na koncu so v mešanem pevskem zboru z dijaki zapeli tudi nekateri zaposleni. Dijakinja Sara Cizelj je suvereno povezovala program in s pomočjo dijakov in njihovih misli, vtisov, razmišljanj predstavila, kako poteka življenje in delo v našem domu. Ravnateljica je predstavila številne dejavnosti, ki potekajo v domu, in bogatijo življenje vseh vključenih v utrip doma. Nagovorila nas je tudi mag. Andreja Čuk, predstojnica Zavoda RS za šolstvo, območna enota Novo mesto, in nam zaželela vse dobro.

V DŠD Novo mesto si prizadevamo in si bomo tudi v prihodnje, da bi bili naši dijaki in študenti čim bolj uspešni in bi se pri nas dobro počutili.

Zapisala: Katja Grahut

UDELEŽBA NA MEDNARODNEM KONGRESU DIJAŠKIH DOMOV

Trije dijaki Dijaškega in študentskega Novo mesto, Tamara Črtalič, Florijan Volčanšek in Sara Mravlja Stegenšek smo se z vzgojiteljico Katjo Grahut, v petek, 23. 3. 2018, udeležili že šestega mednarodnega kongresa dijaških domov. Letos je potekal v Ljubljani, v Dijaškem domu Tabor.

Po prijetnem uvodu smo poslušali dve predavateljici, vsako mojstrico na svojem področju. Nova znanja smo pridobili in se poglobili v razmišljanja s predavanjem doktorice Mateje Sedmak, ki se je glasil Otrokosrediščnost in se zamislili o teži naših besed po predavanju dr. Vesne Mikolič, Učenje komunikacijskih vzorcev za preprečevanje konfliktov.

Nato smo bili na vrsti mi. Na sekciji mladih smo prikazali življenje in delo v dijaškem domu s pomočjo kratkega filma, ki smo ga s skupnimi močmi posneli v prejšnjim letu. Z veseljem smo predstavili trud kar nekaj naših dijakov ter seveda naših mentoric, Katje Grahut in Nataše Kokol.

Po prijetnem druženju in spoznavanju drugih dijaških domov po Sloveniji ter slastnem kosilu, smo se z novo izkušnjo, idejami in spoznanji, poslovili in kakor vsak petek odhiteli vsak na svoj konec dežele.

Zapisala: Sara Mravlja Stegenšek

Prešernov dan v dijaškem domu

“Sem dolgo upal in se bal,

slovo sem upu, strahu dal;

srce je prazno, srečno ni,

nazaj si up in strah želi”

 (France Prešeren)

S temi Prešernovimi besedami nas je nagovorila naša dijakinja Sara, še prej pa je v izvedbi dijakinje Tamare na violini zazvenela slovenska himna “Zdravljica”.

Ob toplem čaju, pecivu in figah smo  prisluhnili različnim izvedbam Prešernovih pesmi: od Glose v izvedbi raperja Trkaja, do Kreslinove uglasbitve Vrbe in še pesmi Vso srečo ti želim, pod katero so se podpisali Čuki.  Dijaki so prebrali nekaj najbolj znanih Prešernovih pesmi, “O, Vrba”, “Magistrale” itd. Ker imamo nekaj dijakov, ki prihajajo iz Bosne, smo nekaj besedil poslušali prevedenih v bosanski jezik.

Za konec nam je  Sara pripravila še kviz, v katerem smo preizkusili naše poznavanje življenja in dela slovenskega velikega poeta, Franceta Prešerna.

Zapisala: Marinka Povše Kastrevc

OBISKAL NAS JE DOMEN VALIČ

V sredo, 17.1.2018, smo težko dočakali obisk slovenskega igralca in televizijskega voditelja, Domna Valiča. Domen izhaja iz znane igralske družine, prepoznaven pa je postal kot voditelj oddaje Slovenija ima talent in kot lik v nadaljevanki Usodno vino. V sproščenem in prijetnem vzdušju smo z njim najprej opravili daljši intervju, v katerem nam je razkril marsikatero zanimivost iz svojega zasebnega življenja, predvsem glede preživljanja svojih najstniških tegob. Ker se je Domen celo mladost intenzivno ukvarjal s plesom, nas je zanimalo predvsem uspešno usklajevanje šole in treningov. Za zaključek nam je zaigral en odlomek iz svoje zadnje predstave, monokomedije Zapornik št. 3.2.3. Večer je zelo hitro minil in po neštetem fotografiranju smo vsi zadovoljni in polni novih vtisov nadaljevali domski večer.

Zapisala: Urška Petric

RUSKI ČAJ

V torek, 19. decembra je skupina dijakov, ki še sodeluje v projektu »Spoznajmo Ruski jezik in Rusijo« skupaj s svojo mentorico organizirala družabno prireditev »Ruski čaj«, na kateri je kot gost sodeloval tudi naš študent Bekžam Alibajev, ki prihaja iz Kirgizije. Zvedeli smo veliko zanimivega o življenju v nekdanji Sovjetski zvezi in v današnji Kirgiziji. Pogovor je potekal v ruskem in slovenskem jeziku.

Zapisala: Marinka Povše Kastrevc

POGOVORNI VEČER Z MATJAŽEM SMODIŠEM

V ponedeljek, 27. novembra 2017, nas je obiskal Matjaž Smodiš, eden najuspešnejših naših košarkarjev, domačin, ki je svojo športno pot začel v Novem mestu, kasneje pa jo zelo uspešno nadaljeval še v Italiji in Rusiji. Skozi njegovo športno in življenjsko pot nas je s pogovorom vodil vzgojitelj Klemen Bučar, ki je tudi sam aktivno treniral košarko. Dijaki in vzgojitelji smo si z velikim zanimanjem ogledali odlomke njegovih največjih uspehov in poslušali zanimive zgodbe na njegovi poti, na koncu pa se s športnikom še skupinsko fotografirali.

Zapisala: Marinka Povše Kastrevc

VEČER DRUŽABNIH IGER

V torek, 12. 12. 2017, smo večer v dijaškem domu preživeli na zabaven in družaben način. Odločili smo se, da se družimo ob igranju različnih igric. Svoje finančne spretnostni smo s trgovanjem in prekupčevanjem z denarjem, nepremičninami in drugim imetjem preizkušali v igri monopoli, splošno razgledanost o različnih področjih v zvezi z našo domovino pa smo na zabaven način spoznavali ob poučni igri Moja Slovenija. Največ smeha in zabave pa so doživljala dekleta, ki so s pantomimo, risanjem in razlago spodbujale svojo kreativnost v igri activity.

Zapisala: Urška Petic

POTOVANJE Z RUSKIM EKSPRESOM

V sredo, 25.10. 2017, nas je obiskala gospa Andreja Grom, ki nam je predstavila svoje vtise s potovanja po Rusiji. Obiskala je tri ruska mesta , in sicer glavno mesto Moskvo, Novgorod in Sankt – Peterburg. V zanimivem predavanju nam je predstavila rusko zgodovino od začetka do danes, zanimive fotografije različnih znamenitosti svetovnega slovesa in se na koncu razgovorila o današnjem življenju v Rusiji.
Naša dijakinja Sara Mravlja Stegenšek nam je doživeto prebrala odlomek iz Tolstojevega romana Vojna in mir, nas popeljala v čase, ko je Nataša Rostova, glavna junakinja romana, zaplesala svoj znameniti »Natašin ples«.

Zapisala: Marinka Povše Kastrevc