Dogodki

GASILSKA VAJA V DŠD NOVO MESTO

V četrtek, 18. 10. 2018, smo imeli v dijaškem domu gasilsko vajo. Prostovoljska gasilska društva Mestne občine Novo mesto, ki so povezana v sektorje Šmihel, Novo mesto, Kamence, Otočec, Prečna, Ždinja vas, so z ekipo 38 gasilcev preizkušala usposobljenost operativnih gasilcev na področju preiskovanja prostorov. Gasilci so iz dveh sob s pomočjo avto lestve reševali ujete dijake, stanovalci in zaposleni pa so upoštevali navodila pri evakuaciji iz objekta. Vaja je bila uspešna, mi pa smo obeležili oktober kot mesec požarne varnosti.

Zapisala: Katja Grahut

IZOBRAŽEVANJE O ZDRAVI PREHRANI V DŠD NOVO MESTO

V soboto, 6. 10. 2018, so se zaposleni v kuhinji in mentorica za prehrano udeležili izobraževanja o zdravi prehrani in načrtovanju jedilnikov po smernicah zdravega prehranjevanja. Predavateljica Ana Pristavec, svetovalka za zdravo prehrano, je na zanimiv in slikovit način predstavila osnove zdrave prehrane, smernice zdravega prehranjevanja za dijake, študente, hranila in priporočila za vnos, dietno prehrano idr. Na konkretnih primerih jedilnikov smo spoznavali, kako načrtovati kvalitetne obroke, katera živila je priporočljivo vključiti večkrat in katerih živil se je potrebno izogibati. Izobraževanje se je izkazalo za zelo koristno in videli smo, da smo na pravi poti, saj si prizadevamo, da dijakom ponujamo kakovostno in raznoliko prehrano. V dijaškem domu se trudimo dijake ozaveščati o pomenu zdrave in uravnotežene prehrane ter sledimo smernicam zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Zapisala: Katja Grahut

MLADOSTNIKI RADI PREŽIVLJAJO ČAS V NARAVI

Nadstandardne popoldanske aktivnosti v Dijaškem in študentskem domu Novo mesto

Šolsko leto se vztrajno približuje koncu, s čimer se počasi zmanjšujejo vsakodnevne šolske obveznosti. V Dijaškem in študentskem domu Novo mesto se trudimo, da prosti čas naših dijakov in študentov čim bolj kvalitetno zapolnimo z raznovrstnimi dejavnostmi. Ker se zavedamo, da je čas preživet v naravi izjemno kvaliteten z vidika zmanjševanja vpliva vsakodnevnih življenjskih stresnih situacij, dijake spodbujamo, da čas koristno preživljajo zunaj.

V torek, 12.6.2018, smo popoldanske učne ure zamenjali za izkustveno učenje skozi različne dejavnosti v naravi po načelih doživljajske pedagogike. Za začetek smo se odpravili na reko Krko, kjer smo si izposodili supe in se z vesli v roki podali novim vodnim doživetjem naproti. Nekateri so se v želji po ohladitvi, drugi pa zaradi težav z ravnotežjem na deski, ohladili v vodi, ki ni imela več kot 20 stopinj. Zaradi vetra in rahlo valovite reke, nas je veslanje kar močno utrudilo. Ker je bil lep dan, smo se po supanju odpeljali v Žužemberk, kjer so nas pričakovali člani Ribiške družine Novo mesto. V čudoviti naravi, s pogledom na grad, smo preživljali ure v sožitju z naravo, v tišini. Nadeli smo si ribiško opremo in zavzeto poslušali navodila izkušenih ribičev. Vsak s svojo ribiško palico v rokah smo se napotili v mrzlo reko. Dijaki so ulovili kar 3 postrvi šarenke in 2 platnici, ki so jih s pomočjo ribičev vrnili v njihovo okolje.

Dijaki so z včerajšnjim dnem dobili veliko novega znanja za življenje, osvajali nove veščine in gradili vrednote iz neposrednih izkušenj. Pridobljene izkušnje bodo našim dijakom omogočale nova doživetja v kasnejšem življenju. Z njimi sva čas preživljala tudi dva vzgojitelja. Ugotavljala sva, da je čas z dijaki, preživet v naravi, tudi za naju izjemna izkušnja. Dijaki so bolj pripravljeni na pogovor, naši medsebojni odnosi se utrjujejo in poglabljajo. Stkejo se nove vezi in nova prijateljstva, na dan privrejo različne življenjske zgodbe. Kljub temu, da celo leto bivajo v isti stavbi, istem nadstropju, mogoče celo sosednji sobi, se ne povežejo tako, kot so se ob teh izven domskih dejavnostih. Veseli nas, da imamo možnost dijakom ponujati različna nova, do sedaj neznana doživetja. Ribiško društvo Novo mesto nam je bilo pripravljeno predstaviti svojo dejavnost, za kar se jim iskreno zahvaljujemo in upamo, da druženje kmalu ponovimo.

Urška Petric

ZAKLJUČNI IZLET NA GORENJSKO

Planica, Planica snežena kraljica …

Na lep, majski pomladni dan smo se z dijaki odpravili na zaključni izlet. Letos nas je pot vodila na Gorenjsko.

Za začetek smo se odpravili v Planico. Sprejeli smo nas učitelji CŠOD Planica, ki so za nas pripravili zanimiv in predvsem poučen program. Nekateri smo prvič v živo videli ponos slovenskih smučarskih skokov – 7 skakalnic in planiško velikanko. Ker si je iz doline težko predstavljati, kako se počutijo skakalci ob skokih čez 200 metrov, smo se pogumno, peš odpravili proti vrhu velikanke. Moramo priznati, da je bolj strmo kot zgleda po televiziji, zato sedaj še bolj spoštujemo vse, ki si upajo skakati na teh daljavah.

Ogledali smo si tudi nov nordijski center, kjer se da skozi celo leto teči na smučeh v hladni dvorani, igrati nogomet na umetni travi in teči na skajkih. Ogledali smo si kratek film o zgodovini in razvoju slovenskih smučarskih skokov. Izvedeli smo, da je bilo v Planici doseženih ali izenačenih kar 45 svetovnih rekordov.

Pot nas je po kosilu vodila do naravnega rezervata Zelenci, ki ga krasi smaragdno zeleno jezero. Narava in izjemno svež zrak sta nas popolnoma umirila.

Izlet smo zaključili z ogledom Ruske kapelice na Vršiču. V znak našega sodelovanja z društvom Slovenija Rusija, nas je Vanda na avtobusu na kratko seznanila z izgradnjo in namenom kapelice.

Preživeli smo lep dan, pol odkrivanja naravnih lepot naše države.

Zapisala: Urška Petric

DOMIJADA 2018

 

Od 19. do 20. aprila smo se z dijaki udeležili 56. Domijade, športnega in kulturnega srečanja vseh dijaških domov Slovenije. Zaključno srečanje je tudi to šolsko leto potekalo na Rogli. Letošnji slogan je bil VZPOREDNI SVET. Dijaki iz cele Slovenije so se na to tematiko udeležili literarnega, fotografskega in ustvarjalnega natečaja.

Zaključna srečanja so potekala na športnem področju. V namiznem tenisu že nekaj let ostajamo nepremagljivi med vsemi dijaškimi domovi v Sloveniji. Za to gredo zasluge igralcem namiznoteniškega centra Slovenije, ki domujejo v našem domu. Letos sta naša zmagovalca Lovro Jemec in Marsel Šegula.

Strelci so za nekaj krogov zgrešili tretje mesto, vendar smo na njihov uspeh zelo ponosni.

Florijan Volčanšek je na kulturni prireditvi navdušil celo dvorano z odlično interpretacijo skladbe Addicted to you in požel velik aplavz.

Sara Mravlja Stegenšek je osvojila odločno drugo mesto na literarnem natečaju, za kar je bila tudi nagrajena.

Nepozabno izkušnjo na Rogli smo zaključili z adrenalinskim sankanjem. Polni novih doživetij, na novo spletenih osebnih in spletnih prijateljstev in nepozabnih izkušenj, smo se zadovoljni vrnili domov.

Udeleženci Domijade 2018:

Namizni tenis: Lovro Jemec, Marsel Šegula

Strelstvo: Matjaž Pinter, Danijel Daskijević, Branko Daskijevič

Tekači: Tjaša Plevnik, Sanel Hamulić, Sedin Hamulić

Kulturna točka na večerni prireditvi: Florijan Volčanšek

Literarno ustvarjanje: Sara Mravlja Stegenšek, Sara Cizelj

Fotografski natečaj: Tjaša Plevnik, Sara Mravlja Stegenšek

Likovno ustvarjanje: Ajla Velić, Brina Brinovec, Ismail Osmanagić

 

Zapisala: Urška Petric

Dijaški dom Novo mesto praznuje 70 let

V četrtek, 22. 3. 2018, smo v DŠD Novo mesto obeležili kar tri pomembne jubileje: 70 let delovanja, 40 let, od kar dom deluje na sedanji lokaciji, ter 10 let, od kar dom ni več le dijaški, temveč tudi študentski dom. Na prireditvi, ki smo jo pripravili, so nastopili odlični domski glasbeniki in na koncu so v mešanem pevskem zboru z dijaki zapeli tudi nekateri zaposleni. Dijakinja Sara Cizelj je suvereno povezovala program in s pomočjo dijakov in njihovih misli, vtisov, razmišljanj predstavila, kako poteka življenje in delo v našem domu. Ravnateljica je predstavila številne dejavnosti, ki potekajo v domu, in bogatijo življenje vseh vključenih v utrip doma. Nagovorila nas je tudi mag. Andreja Čuk, predstojnica Zavoda RS za šolstvo, območna enota Novo mesto, in nam zaželela vse dobro.

V DŠD Novo mesto si prizadevamo in si bomo tudi v prihodnje, da bi bili naši dijaki in študenti čim bolj uspešni in bi se pri nas dobro počutili.

Zapisala: Katja Grahut

UDELEŽBA NA MEDNARODNEM KONGRESU DIJAŠKIH DOMOV

Trije dijaki Dijaškega in študentskega Novo mesto, Tamara Črtalič, Florijan Volčanšek in Sara Mravlja Stegenšek smo se z vzgojiteljico Katjo Grahut, v petek, 23. 3. 2018, udeležili že šestega mednarodnega kongresa dijaških domov. Letos je potekal v Ljubljani, v Dijaškem domu Tabor.

Po prijetnem uvodu smo poslušali dve predavateljici, vsako mojstrico na svojem področju. Nova znanja smo pridobili in se poglobili v razmišljanja s predavanjem doktorice Mateje Sedmak, ki se je glasil Otrokosrediščnost in se zamislili o teži naših besed po predavanju dr. Vesne Mikolič, Učenje komunikacijskih vzorcev za preprečevanje konfliktov.

Nato smo bili na vrsti mi. Na sekciji mladih smo prikazali življenje in delo v dijaškem domu s pomočjo kratkega filma, ki smo ga s skupnimi močmi posneli v prejšnjim letu. Z veseljem smo predstavili trud kar nekaj naših dijakov ter seveda naših mentoric, Katje Grahut in Nataše Kokol.

Po prijetnem druženju in spoznavanju drugih dijaških domov po Sloveniji ter slastnem kosilu, smo se z novo izkušnjo, idejami in spoznanji, poslovili in kakor vsak petek odhiteli vsak na svoj konec dežele.

Zapisala: Sara Mravlja Stegenšek

Prešernov dan v dijaškem domu

“Sem dolgo upal in se bal,

slovo sem upu, strahu dal;

srce je prazno, srečno ni,

nazaj si up in strah želi”

 (France Prešeren)

S temi Prešernovimi besedami nas je nagovorila naša dijakinja Sara, še prej pa je v izvedbi dijakinje Tamare na violini zazvenela slovenska himna “Zdravljica”.

Ob toplem čaju, pecivu in figah smo  prisluhnili različnim izvedbam Prešernovih pesmi: od Glose v izvedbi raperja Trkaja, do Kreslinove uglasbitve Vrbe in še pesmi Vso srečo ti želim, pod katero so se podpisali Čuki.  Dijaki so prebrali nekaj najbolj znanih Prešernovih pesmi, “O, Vrba”, “Magistrale” itd. Ker imamo nekaj dijakov, ki prihajajo iz Bosne, smo nekaj besedil poslušali prevedenih v bosanski jezik.

Za konec nam je  Sara pripravila še kviz, v katerem smo preizkusili naše poznavanje življenja in dela slovenskega velikega poeta, Franceta Prešerna.

Zapisala: Marinka Povše Kastrevc

OBISKAL NAS JE DOMEN VALIČ

V sredo, 17.1.2018, smo težko dočakali obisk slovenskega igralca in televizijskega voditelja, Domna Valiča. Domen izhaja iz znane igralske družine, prepoznaven pa je postal kot voditelj oddaje Slovenija ima talent in kot lik v nadaljevanki Usodno vino. V sproščenem in prijetnem vzdušju smo z njim najprej opravili daljši intervju, v katerem nam je razkril marsikatero zanimivost iz svojega zasebnega življenja, predvsem glede preživljanja svojih najstniških tegob. Ker se je Domen celo mladost intenzivno ukvarjal s plesom, nas je zanimalo predvsem uspešno usklajevanje šole in treningov. Za zaključek nam je zaigral en odlomek iz svoje zadnje predstave, monokomedije Zapornik št. 3.2.3. Večer je zelo hitro minil in po neštetem fotografiranju smo vsi zadovoljni in polni novih vtisov nadaljevali domski večer.

Zapisala: Urška Petric