Dogodki

POTOVANJE Z RUSKIM EKSPRESOM

V sredo, 25.10. 2017, nas je obiskala gospa Andreja Grom, ki nam je predstavila svoje vtise s potovanja po Rusiji. Obiskala je tri ruska mesta , in sicer glavno mesto Moskvo, Novgorod in Sankt – Peterburg. V zanimivem predavanju nam je predstavila rusko zgodovino od začetka do danes, zanimive fotografije različnih znamenitosti svetovnega slovesa in se na koncu razgovorila o današnjem življenju v Rusiji.
Naša dijakinja Sara Mravlja Stegenšek nam je doživeto prebrala odlomek iz Tolstojevega romana Vojna in mir, nas popeljala v čase, ko je Nataša Rostova, glavna junakinja romana, zaplesala svoj znameniti »Natašin ples«.

Zapisala: Marinka Povše Kastrevc

SUPANJE NA REKI KRKI

V ponedeljek, 19. 6. 2017, smo se z dijaki odločili vroče popoldne preživeti ob reki Krki. Preizkusili smo se v vodnih aktivnostih v organizaciji Kajak, kanu, sup kluba Novo mesto. Ker smo se s supanjem vsi srečali prvič, nam je vaditelj Gregor  na kratko razložil tehniko veslanja na supu. Po začetnih težavah z lovljenjem ravnotežja smo se od Loke podali vse do jeza. Čas med veslanjem smo izkoristili za pogovore, nekateri so se hote ali nehote tudi kopali. Ker je bila voda prijetno topla, pomol na kopališču pa pripravljen, smo za zaključek vsi poskakali v Krko.

Utrinke si lahko pogledate v priloženi fotogaleriji.

Zapisala: Urška Petric

MAJSKE IGRE 2017

MAJSKE IGRE

V sredo, 31. 5. 2017, smo v DŠD Novo mesto organizirali tradicionalne majske igre. Tokrat so poleg domačih športnikov in glasbenikov prišli še dijaki iz dijaškega doma Grm – Center biotehnike in turizma ter Učeničkog doma Karlovac. Zbrali smo se ob 15.30. Ob 16.00 sta se na igriščih ŠC začeli tekmi v odbojki in nogometu, na terasi pred dijaškim domom pa ustvarjalna delavnica. Malo po 18.00 se je začel kulturni program, ki ga je prepričljivo odvodila naša dijakinja Loti, ki je odlično zapela tudi pesem All of me. Ob bučni podpori so nastopili harmonikaš Gašper Kavšek, dijaka iz Grma s pesmijo Oba, 7 dijakinj iz Karlovca (You can caunt on me), Jan Predrag (Hey soul sister), harmonikaša Bilal in Jakob ter vzgojitelj Andrej na violi ob Janovi spremljavi na kitaro. Na koncu so dogajanje popestrile še punce iz Plesnega studia Novo mesto. Po glasbenih in plesni točki smo podeli nagrade najboljšim ekipam v odbojki in nogometu. Priložnost smo izkoristili tudi za podelitev priznanj zaslužnim dijakom našega doma (delo v vzgojnih skupinah, kulturno udejstvovanje idr.). Po kulturnem programu smo imeli odlično piknik večerjo in za konec še igro med dvema ognjema, kjer so dijaki iz treh različnih dijaških domov dokazali, da jim kar ne zmanjka energije.

Rezultati:

ODBOJKA

 1. mesto: Grm Novo mesto
 2. mesto: DŠD Novo mesto
 3. mesto: Učenički dom Karlovac

NOGOMET

 1. mesto: DŠD Novo mesto (druga ekipa)
 2. mesto: DŠD Novo mesto (prva ekipa)
 3. mesto: Učenički dom Karlovac

DOMIJADA 2017

Letošnjo, že 55.  Domijado, športno in kulturno srečanje dijaških domov Slovenije, so organizirali primorski dijaški domovi. Potekala je pod sloganom Povezani zmagujemo, kar  je pomembno sporočilo v današnjem, velikokrat individualno usmerjenem svetu. Naši dijaki in dijakinje so sodelovali na športnem, likovnem in kulturnem področju in se potrudili, da sta bila dva dneva na Rogli še bolj zanimiva in pestra. Naši predstavniki v namiznem tenisu (tokrat v zasedbi: Lovro Jemec, Marsel Šegula in Aleksandra Vovk, Karmen Lubšina) so bili znova brez konkurence, košarkarjem pa je malo zmanjkalo do stopničk, prav tako strelcem. Na kulturni prireditvi sta zapeli in zaigrali Katarina Cindrič in Manca Zadnik, ki sta nas zastopali tudi na ustvarjalni delavnici. V petek je priznanje za najboljši literarni prispevek že drugo leto dobila Sara Mravlja Stegenšek. Sara je znova dokazala, da ima izjemen talent za pisanje, sodelovala pa je tudi na tokratni okrogli mizi. Na letošnji Domijadi smo zbirali tudi šolske potrebščine. Akcija je bila zelo uspešna, s čimer smo dokazali, da znamo biti dobrodelni, ko je to potrebno. Dva dneva na Rogli smo preživeli v lepem, energije polnem vzdušju, zadovoljni, da smo lahko sodelovali in se družili.

Na letošnji Domijadi so sodelovali:

 • predstavniki v namiznem tenisu: Marsel Šegula, Lovro Jemec, Aleksandra Vovk in Karmen Lubšina;
 • košarkarji: Jaka Aringer, Jan Predrag, Bilal Bajramović, Ismail Osmanagić, Žiga Istenič, Sanel Hamulić, Matjaž Črnič, Peter Kmetič;
 • strelci: Daniel Daskijević, Branko Daskijević, Tistan Kapel;
 • tekača: Matjaž Črnič, Sanel Hamulić;
 • kulturna točka in ustvarjalne delavnice: Katarina Cindrič in Manca Zadnik;
 • foto natečaj: Tjaša Plevnik;
 • okrogla miza: Sara Mravlja Stegenšek.

Zapisala: Katja Grahut

NAŠA DIJAKINJA ALEKSANDRA VOVK IZZVALA PREDSEDNIKA DRŽAVE NA DVOBOJ

V torek, 15. 4. 2017, je na Ljubljanskem gradu potekala dobrodelna prireditev, ki jo je organiziral Olimpijski komite Slovenije. Izkupiček prireditve je namenjen za pomoč mladim športnikom iz socialno šibkejših okolij. V sklopu prireditve je bil predstavljen tudi namiznoteniški center Slovenije, ki domuje v našem Dijaškem in študentskem domu Novo mesto.

Naša dijakinja, Aleksandra Vovk, je na prireditvi imela možnost, da si sama izbere nasprotnika za revijalni dvoboj. Izbrala si je predsednika države, Boruta Pahorja, kateremu je na dvoboju na pomoč priskočil Bojan Tokič, najboljši slovenski namiznoteniški igralec. Aleksandra je dvoboj prepričljivo dobila, s tem pa dokazala, da se v Novem mestu razvijajo vrhunski mladi namiznoteniški igralci in igralke.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate celotno prireditev. Namiznoteniški center je predstavljen od 12.30 do 19.20. minute.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobrodelne-prireditve/174466811

 

Zapisala: Urška Petric

DAN ZA SPREMEMBE: MEDGENERACIJSKO DRUŽENJE V PARKU MLADOSTI

V okviru projekta Dan za spremembe smo v Dijaškem in študentskem domu Novo mesto v torek, 4. 4. 2017, organizirali medgeneracijsko druženje, ki je potekalo v rastočem Parku mladosti, ljubezni in umetnosti (park smo otvorili junija lani in se nahaja za dijaškim domom). Dobili smo se ob 16.30 in naše srečanje začeli z zanimivim kulturnim programom, ki so ga pripravili naši dijaki. Trije fantje, Lovro, Peter in Jan, so zapeli in zaigrali, z odličnim petjem se nam je predstavila Loti, z lastno pesmijo in recitacijo nas je prevzela Sara. Nekdanji ravnatelj in vzgojitelj Janez Dolenc nam je predstavil, kako je življenje v domu potekalo pred dvajset in več leti. Nato smo združili prijetno s koristnim ter očistili naš park. Sodelovali so upokojenci, dijaki in zaposleni. Moški del ekipe je skrbel za sajenje lipe. Na koncu smo se z upokojenci ob čaju in hrustljavih rogljičkih podružili še v domu, saj nas je zunaj ujel dež. Z dnevom smo bili zadovoljni vsi, mlajši in starejši. Družili smo se, se povezali, hkrati pa smo naredili nekaj dobrega za našo okolico, za čudovit park, ki ponuja lep pogled na dolenjsko prestolnico  ter možnost sprostitve in druženja.

Zapisala: Katja Grahut, vzgojiteljica

NASTOP GLASBENE SKUPINE AMABILE V DŠD NOVO MESTO

Na slovenski kulturni praznik, 8. 2. 2017, smo vDŠD Novo mesto gostili odlično vokalno skupino Amabile. Skupino sestavljajo Polona in Nika Škoda ter Monika in Manca Hočevar. Dekleta, ki prihajajo iz okolice Ambrusa, so se predstavila s širokim spektrom skladb, ki so jih same priredile in jim dodale osebni pečat. V dobri uri so nas pritegnile z odličnim petjem in igranjem na različne inštrumente. Zadnjo pesem To je bil tvoj dan ljubezni smo prepevali vsi, ki smo se zbrali na koncertu. Skupine, katere ime pomeni ljubek, prijeten, se bomo še dolgo spominjali.

Zapisala: Katja Grahut