Dogodki

RUSKI ČAJ

V torek, 19. decembra je skupina dijakov, ki še sodeluje v projektu »Spoznajmo Ruski jezik in Rusijo« skupaj s svojo mentorico organizirala družabno prireditev »Ruski čaj«, na kateri je kot gost sodeloval tudi naš študent Bekžam Alibajev, ki prihaja iz Kirgizije. Zvedeli smo veliko zanimivega o življenju v nekdanji Sovjetski zvezi in v današnji Kirgiziji. Pogovor je potekal v ruskem in slovenskem jeziku.

Zapisala: Marinka Povše Kastrevc

POGOVORNI VEČER Z MATJAŽEM SMODIŠEM

V ponedeljek, 27. novembra 2017, nas je obiskal Matjaž Smodiš, eden najuspešnejših naših košarkarjev, domačin, ki je svojo športno pot začel v Novem mestu, kasneje pa jo zelo uspešno nadaljeval še v Italiji in Rusiji. Skozi njegovo športno in življenjsko pot nas je s pogovorom vodil vzgojitelj Klemen Bučar, ki je tudi sam aktivno treniral košarko. Dijaki in vzgojitelji smo si z velikim zanimanjem ogledali odlomke njegovih največjih uspehov in poslušali zanimive zgodbe na njegovi poti, na koncu pa se s športnikom še skupinsko fotografirali.

Zapisala: Marinka Povše Kastrevc

VEČER DRUŽABNIH IGER

V torek, 12. 12. 2017, smo večer v dijaškem domu preživeli na zabaven in družaben način. Odločili smo se, da se družimo ob igranju različnih igric. Svoje finančne spretnostni smo s trgovanjem in prekupčevanjem z denarjem, nepremičninami in drugim imetjem preizkušali v igri monopoli, splošno razgledanost o različnih področjih v zvezi z našo domovino pa smo na zabaven način spoznavali ob poučni igri Moja Slovenija. Največ smeha in zabave pa so doživljala dekleta, ki so s pantomimo, risanjem in razlago spodbujale svojo kreativnost v igri activity.

Zapisala: Urška Petic

POTOVANJE Z RUSKIM EKSPRESOM

V sredo, 25.10. 2017, nas je obiskala gospa Andreja Grom, ki nam je predstavila svoje vtise s potovanja po Rusiji. Obiskala je tri ruska mesta , in sicer glavno mesto Moskvo, Novgorod in Sankt – Peterburg. V zanimivem predavanju nam je predstavila rusko zgodovino od začetka do danes, zanimive fotografije različnih znamenitosti svetovnega slovesa in se na koncu razgovorila o današnjem življenju v Rusiji.
Naša dijakinja Sara Mravlja Stegenšek nam je doživeto prebrala odlomek iz Tolstojevega romana Vojna in mir, nas popeljala v čase, ko je Nataša Rostova, glavna junakinja romana, zaplesala svoj znameniti »Natašin ples«.

Zapisala: Marinka Povše Kastrevc

SUPANJE NA REKI KRKI

V ponedeljek, 19. 6. 2017, smo se z dijaki odločili vroče popoldne preživeti ob reki Krki. Preizkusili smo se v vodnih aktivnostih v organizaciji Kajak, kanu, sup kluba Novo mesto. Ker smo se s supanjem vsi srečali prvič, nam je vaditelj Gregor  na kratko razložil tehniko veslanja na supu. Po začetnih težavah z lovljenjem ravnotežja smo se od Loke podali vse do jeza. Čas med veslanjem smo izkoristili za pogovore, nekateri so se hote ali nehote tudi kopali. Ker je bila voda prijetno topla, pomol na kopališču pa pripravljen, smo za zaključek vsi poskakali v Krko.

Utrinke si lahko pogledate v priloženi fotogaleriji.

Zapisala: Urška Petric

MAJSKE IGRE 2017

MAJSKE IGRE

V sredo, 31. 5. 2017, smo v DŠD Novo mesto organizirali tradicionalne majske igre. Tokrat so poleg domačih športnikov in glasbenikov prišli še dijaki iz dijaškega doma Grm – Center biotehnike in turizma ter Učeničkog doma Karlovac. Zbrali smo se ob 15.30. Ob 16.00 sta se na igriščih ŠC začeli tekmi v odbojki in nogometu, na terasi pred dijaškim domom pa ustvarjalna delavnica. Malo po 18.00 se je začel kulturni program, ki ga je prepričljivo odvodila naša dijakinja Loti, ki je odlično zapela tudi pesem All of me. Ob bučni podpori so nastopili harmonikaš Gašper Kavšek, dijaka iz Grma s pesmijo Oba, 7 dijakinj iz Karlovca (You can caunt on me), Jan Predrag (Hey soul sister), harmonikaša Bilal in Jakob ter vzgojitelj Andrej na violi ob Janovi spremljavi na kitaro. Na koncu so dogajanje popestrile še punce iz Plesnega studia Novo mesto. Po glasbenih in plesni točki smo podeli nagrade najboljšim ekipam v odbojki in nogometu. Priložnost smo izkoristili tudi za podelitev priznanj zaslužnim dijakom našega doma (delo v vzgojnih skupinah, kulturno udejstvovanje idr.). Po kulturnem programu smo imeli odlično piknik večerjo in za konec še igro med dvema ognjema, kjer so dijaki iz treh različnih dijaških domov dokazali, da jim kar ne zmanjka energije.

Rezultati:

ODBOJKA

  1. mesto: Grm Novo mesto
  2. mesto: DŠD Novo mesto
  3. mesto: Učenički dom Karlovac

NOGOMET

  1. mesto: DŠD Novo mesto (druga ekipa)
  2. mesto: DŠD Novo mesto (prva ekipa)
  3. mesto: Učenički dom Karlovac